با اتصال دستگاه اسیلوسکوپ به خروجی سنسور مپ موتور خودرو و روشن کردن موتور در دور موتورهای مختلف از جمله 2000 دور در دقیقه و 3000 دور دقیقه و بررسی سیگنالهای صادره در نرم افزار مخصوص میتوان به وضعیت مناسب و یا اشکالات احتمالی موتور خودرو به سادگی پی برد.
سنجش سنسور مپ
اطلاعات سنسور
نوع : منیفولد فشار مطلق (MAP)
منبع تغذیه : از واحد کنترل موتور (ECU)، 5 ولت و زمین
نوع سیگنال: نوسان متغیر
سطح سیگنال: 1.2 ولت تا 4.2 ولت
نحوه عملکرد سنسور مپ:
سنسور منیفولد فشار مطلق ((MAP، فشار هوای ورودی را منیفولد اندازه گیری میکند. فشار هوای ورودی منیفولد میتواند از خلا مطلق تا فشار بیشتر از فشار طبیعی هوا ، در صورت وجود توربو شارژر در موتور، متفاوت باشد. سنسور مپ (MAP) فشار هوا را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند که با فشار هوا متغیر خواهد بود. این سیگنال توسط واحد کنترل موتور (ECU)، جهت تنظیم میزان هوای ورودی به محفظه احتراق مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه وصل کردن اسیلوسکوپ به سنسور
کارکرد صحیح سنسور مپ از طریق بررسی ولتاژ سیگنال مقدور خواهد بود، به شکل1 توجه بفرمایید.
نحوه اتصال دستگاه اسیلوسکوپ
دستگاه اسیلوسکوپ از طریق یک پروب به سنسور مپ متصل میگردد اسیلوسکوپ را در حالت ضبط داده ها قرار دهید در این حالت اندازه گیری جریان به صورت مستمر ادامه خواهد داشت و سیگنالها به صورت آنی روی صفحه نمایش داده خواهند شد. بدلیل اینکه سیگنالهای رصد شده به میزان تغییرات اندکی دارند. دستگاه تست نوسان خودکار روی حالت سرعت اندازه گیری پایین تنظیم شود.
نحوه اندازه گیری
تصویر شماره 3 شکل موج سنسور مپ مربوط به یک خودرو با موتور در حال کار کردن را نشان می دهد. سیگنالهای دریافتی تحت شرایط زیر بررسی میگردند: سوییچ باز، استارت زدن ، دور موتور کم، 2000 دور در دقیقه،3000 دور در دقیقه، سپس دوباره به حالت دور موتور کم. این سیگنال را می توان دانلود کرده و برای کالیبره کردن اسیلوسکوپ یا به عنوان سیگنال مرجع استفاده نمود.
در شکل شماره 3 کانال 1 به رنگ قرمز سیگنال سنسور مپ را نشان می دهد. در ابتدا موتور خودرو هنوز در حال کار نیست و سطح سیگنال حدود 4.5 ولت را نشان میدهد.
این ولتاژ سیگنال مرتبط با فشار موجود در ورودی منیفولد است. به علت این که موتور در حال کار کردن نیست، این فشار با فشار هوای خارج مساوی است. پس از روشن شدن موتور، ولتاژ به 0.5 ولت کاهش یافته و سپس در 1 ولت ثابت می ماند. وقتی گاز میدهیم، فقط مقدار معینی هوا می تواند عبور کند که در منیفولد فشار کم حدود 350 میلی بار ایجاد میکند، که سیگنال سنسور مپ 1 ولتی را ایجاد میکند. جرقه های احتراق در سیگنال ها قابل مشاهده است. این جرقه ها تاثیری در نحوه عملکرد سیستم مدیریت موتور ندارند زیرا این سامانه ورودی ها را به صورت فیلتر شده دریافت میکند. در جریان اندازه گیری، پدال گاز دو بار فشرده میگردد تا دور موتور به 2000 و 3000 دور در دقیقه برسد. در هر دو موقعیت به خاطر سرعت بالاتر موتور که نیازمند عبور جریان هوای بیشتری از موتور است فشار هوا بلافاصله افزایش و سپس به سرعت کاهش خواهد یافت. همزمان با افزایش سرعت ، عرض باند سیگنال پهنتر می شود ، که به دلیل تغییرات فشار بیشتر در دور موتورهای بالاتر است. در صورت بزرگنمایی سیگنال ها، میتوان حرکات رفت و برگشتی پیستونها را مشاهده کرد که با استفاده از آنها می توان دور موتور را تعین کرد. در انتهای فرآیند اندازه گیری، گاز را رها میکنیم تا ولتاژ سیگنال به 0.5 ولت کاهش یابد و در دور موتور پایین در حدود 1.1 ولت تثبیت خواهد شد.
تشخیص
این امکان وجود دارد که مقادیر سیگنال به دست آمده در انواع مختلف واحد کنترل موتور و سنسور مپ ها، متفاوت باشند.
مشاهده هریک از سیگنال های زیر می تواند نشان دهنده بروز یک اشکال باشد:
بدون سیگنال:
علت: اتصالات پشتی وصل نیستند (تست اتصال را انجام دهید)، منبع تغذیه وصل نیست، سنسور معیوب است
سیگنال ولتاژ بسیار بالا:
علت: ضعف بودن یا عدم وجود اتصال به زمین منبع تغذیه، نشتی مدار خلا، خرابی سنسور
سیگنال پارازیت زیادی را نمایش می دهد:
علت: سیم کشی سیگنال یا منبع تغذیه آسیب دیده است، ترمینال های اتصال به درستی نصب نشده.
سیگنال انحراف نشان میدهد:
علت: منبع تغذیه سنسور مپ ضعیف است، خرابی سنسور.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
بدون دیدگاه